Totul despre termostatele ambientale de camera. Tipuri, avantaje si dezavantaje
Principalele avantaje si dezavantaje ale unui termostat de camera

Despre termostate ambientale de camera

Termostatul ambiental de camera este un aparat care permite reglarea temperaturii furnizata de o centrala termica intr-o incapere. Numele dispozitivului vine din limba greaca unde thermos inseamna incalzit, fierbinte iar statos – a mentine, a seta, a regla.

Termostatul ambiental poate fi mecanic sau electronic, cu afisaj digital, poate fi wireless sau cu fir, poate fi neprogramabil, programabil sau smart (recunoaste un tipar in programare si il aplica).

Fiecare dintre aceste tipuri de termostat ambiental prezinta avantaje si dezavantaje, de exemplu cel mecanic are un ecart mai mare de temperatura, dar e mai ieftin, spre deosebire de cel electronic.

Termostatul ambiental cu fir se monteaza intr-o camera pilot, la distanta de aproximativ 1,5 m de sol, departe de surse de caldura/ frig sau curent.

Cum functioneaza un termostat ambiental

Termostatul ambiental este un dispozitiv sensibil la variatiile de temperatura din locuinta. Acesta functioneaza precum un intrerupator care porneste sau se opreste automat, in functie de modificarile termice din ambient. Cu ajutorul termostatului se realizeaza gestionarea automata a centralei. El va permite fixarea unui interval termic confortabil pentru utilizator. In momentul in care temperatura din camera va scadea sub valoarea setata termostatul ambiental va dicta pornirea centralei termice reusind astfel sa mentina o temperatura constanta.

In functie de tipul termostatului acesta poate veni cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de functionare a instalatiei de incalzire. Astfel, utilizatorii care nu sunt acasa in anumite intervale ale zilei nu vor consuma resurse si vor face reduceri la facturi.

Cum functioneaza un termostat ambiental
Caracteristicile unui termostat ambiental

Caracteristicile unui termostat ambiental

Pentru a alege cel mai potrivit termostat pentru un anumit perimetru trebuie sa cunoastem bine caracteristicile acestuia. De exemplu, pentru centralele pe gaze se poate achizitiona aproape orice tip de termostat. Situatia se schimba insa cand vorbim despre centrale pe lemne. Aici solutia potrivita ar fi un termostat bimetal cu imersie sau unul cu sonda.

Caracteristicile pe care le vom urmari in alegerea unui termostat ambiental performant sunt histereza, sensibilitatea si alimentarea. Histereza reprezinta diferenta de temperatura dintre ceea ambientala si cea setata pe dispozitiv. Daca diferenta este mai mica de 2 grade Celsius intre cele doua, iar sistemul de incalzire va porni, inseamna ca termostatul ambiental este unul eficient.

Cea de-a doua caracteristica este sensibilitatea. Aceasta ne arata acuratetea termostatului sau pasul de masura al acestuia. Cele mai multe termostate au un pas de reglare de 1 grad Celsius dar se gasesc si unele mai sensibile cu pas de jumatate de grad.

In ceea ce priveste modul de alimentare avem doua tipuri de termostate ambientale, unul care se alimenteaza la priza si altul care functioneaza cu ajutorul unor baterii.

Tipuri de termostate ambientale

Exista mai multe tipuri de termostate ambientale. Pentru a face cea mai potrivita alegere utilizatorul trebuie sa cunoasca indeaproape care sunt caracteristicile si avantajele fiecaruia. Important e ca acesta sa-si faca treaba cat mai eficient in functie de nevoile proprietarului. Daca acesta isi petrece foarte mult timp acasa poate alege un termostat mecanic. Acesta se comporta foarte bine si are avantajul ca este mai ieftin decat unul electronic. Termostatul electronic este potrivit pentru cei care sunt plecati mai mult de acasa, fiind capabil sa regleze temperatura atunci cand nimeni nu este acasa si ajutand utilizatorul sa obtina o economie la energia consumata. Termostatele programabile sau cele smart sunt de asemenea foarte eficiente in ceea ce priveste economia de resurse. Ele sunt mai scumpe insa recupereaza rapid investitia initiala.

Mai putem clasifica termostatele si in termostate cu bimetal, termostate cu burduf si termostate digitale.

Termostatul cu bimetal are ca principal dezavantaj faptul ca are un ecart de temperatura foarte mare (4-5 grade). Pentru a-l aduce la un nivel mai acceptabil unii producatori au introdus o rezistenta electrica in apropierea bimetalului pentru a face bimetalul sa reactioneze mai rapid, scazand ecartul de temperatura la 2-3 grade.

Termostatele cu burduf sunt mai fine decat termostatele cu bimetal, avand un ecart de temperatura de 1-1,5 grade.

Cele mai utilizate sunt termostatele digitale (termostatele electronice) care au ecarturi de temperatura de max 0,7 grade, avand ca element sensibil un termistor NTC. Termistoarele sunt componente electronice care au proprietatea de a-si modifica rezistenta electrica in functie de valoarea temperaturii la care se gasesc.

Tipuri de termostate ambientale
Termostate ambient electromecanice
Termostate electronice
Termostate programabile
Termostate ambientale smart

Termostate electromecanice

Varianta de termostat electromecanic este de departe cea mai simpla de utilizat. Un termostat mecanic are doar optiunea pornit/oprit, ce se poate modifica prin simpla rotire a butonului. Este cel mai ieftin si are marele avantaj ca se manevreaza extrem de facil. Este potrivit pentru cei care petrec mult timp acasa deoarece nu permite stabilirea intervalelor de functionare. Un dezavantaj major este ca atunci cand este pornit centrala va functiona chiar si atunci cand nu este necesar.

Termostate electronice

Daca decideti sa optati pentru un termostat electronic veti sta mai linistiti in ceea ce priveste consumul de gaze. Aceste modele sunt mai avansate fata de termostatele mecanice principiul lor de functionare bazandu-se pe oscilatia unor parametri electrici, care dicteaza temperatura la care centrala va incepe sa functioneze in functie de fluctuatiile de temperatura ale ambientului. Termostatele electronice se pot gasi si in variantele programabile, cu sau fara fir, care permit atat reglarea temperaturii, dar si a intervalului orar de functionare.

Termostate programabile

Printre cele mai moderne tipuri de termostate sunt cele programabile, dotate cu un display LCD. Prin intermediul acestuia il vom putea seta facil alegand cele mai potrivite optiuni in functie de stilul nostru de viata. Meniul este simplu si intuitiv. Acest tip de termostate se gasesc pe piata sub denumirea de cronotermostate deoarece principala lor caracteristica este ca permit reglarea temperaturilor in functie de intervalul orar zilnic sau de zilele saptamanii. Ele dispun de programe multiple care sa ne ajute sa obinem confortul dorit in orice perioada a saptamanii.

Termostate ambientale smart

Cea mai noua generatie de termostate programabile sunt modelele wireless. Acestea permit configurarea temperaturilor de la distanta, prin intermediul radiofrecventei. Termostatul isi va primi comenzile prin internet, cu ajutorul tabletei sau smartphone-ului, fara intermediul cablurilor de alimentare la retea. Pentru cei pasionati de tehnologie acest termostat wireless va permite pornirea centralei in cel mai potrivit moment. Daca sunteti la munca si doriti sa gasiti un mediu placut acasa, veti regla temperatura prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefon iar atunci cand veti ajunge in caminul dumneavoastra atmosfera va fi una perfecta.

Alegerea termostatului potrivit

Alegerea termostatului ambiental potrivit se face in functie de stilul de viata al utilizatorului. Cei interesati sa-si eficientizeze sistemele de incalzire, vor opta in favoarea unei versiuni care sa le satisfaca pe deplin nevoile. Daca un membru al familiei este mai tot timpul prezent in interiorul caminului se poate alege un termostat mecanic sau unul electronic care poate fi manevrat manual ori de cate ori este nevoie. Pe de alta parte, cei pasionati de cele mai moderne dispozitive vor alege intotdeauna un termostat ambiental programabil. Acestea permit obtinerea unui confort termic major.

Cum se monteaza termostatul ambiental

Cum se monteaza termostatul ambiental

Dupa ce am ales un anumit tip de termostat care sa ne ajute sa reglam temperatura din locuinta vom purcede la montarea acestuia. Termostaul vine intotdeauna cu o serie de instructiuni de montare. Acestea ne vor explica pas cu pas ce trebuie facut pentru a-l face sa functioneze in cele mai bune conditii.

Un prim pas important este acela de  a verifica tensiunea termostatului. Aceasta trebuie sa fie la fel ca tensiunea centralei. Apoi se opreste alimentarea electrica de la tabloul de siguranta pentru a lucra in completa siguranta. Daca se va inlocui un termostat vechi vom avea grija ca dupa scoaterea panoului frontal al acestuia sa etichetam firele si bornele la care au fost legate. Daca dimensiunea termostatului nou permite montarea in locul celui vechi se vor da doar gauri noi pentru prinderea acestuia. Daca termostatul este alimentat cu acumulatori se vor introduce bateriile potrivite. Apoi se leaga firele la noul termostat corespunzator instructiunilor de montaj si se porneste din nou energia electrica.

Pozitionarea termostatului in locuinta

Pozitionarea termostatului ambiental in locuinta depinde in primul rand de suprafata acesteia. Pentru ca instalatia de incalzire sa functioneze corect termostatul se va monta intr-o incapere-etalon. Aceasta va fi aleasa cu mare atentie deoarece de valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon va depinde si temperatura dorita in celelalte incaperi ale casei. Se recomanda montarea unui termostat ambiental in locuinte cu o suprafata de pana la 80 mp. Daca casa are o suprafata mare este greu de gasit o camera-pilot care sa dicteze temperatura pentru intreaga locuinta. Iata de ce, in astfel de cazuri, se ajunge la disfunctionalitati ale instalatiei de incalzire si la scaderea confortului climatic..

Pentru a functiona eficient un termostat trebuie montat la o inaltime de 1,5 m pe peretele incaperii. El trebuie amplasat astfel incat sa fie in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus celui pe care este montat caloriferul, si sa nu fie influentat in niciun mod de curent sau alte surse de caldura.

Cum se monteaza termostatul de ambient in incapere

De ce este util un termostat ambiental

Termostatul este utilizat pentru beneficiile imediate (confort, caldura la momentul ales) si potentialele economii. El seteaza programe de temperatura pentru intervale mari de timp sau are program pentru noapte si un program pentru zi. Astfel se va consuma o cantitate mai mica de gaz.

Cu ajutorul termostatului putem alege sa avem o temperatura constanta in locuinta. Avand in vedere ca pentru fiecare grad in plus, costul cu incalzirea poate sa creasca cu pana la 6%, acest dispozitiv ne va ajuta sa facem economii substantiale.

El ne permite sa putem seta perioada de timp în care centrala sa functioneze la o temperatura mai ridicata, de exemplu seara, cand te intorci de la serviciu, sau in zilele de weekend, cand stai toata ziua in casa. De asemenea el ne permite sa oprim functionare centralei in situatiile in care suntem plecati.

Asadar, montarea unui termostat de ambient conectat la centrala termica, asigura imbunatatirea climatului locuintei precum si economisirea energiei cu investitii minime. De asemenea, el va avea o influenta majora asupra sanatatii lucru dictat de climatul incaperilor impreuna cu continutul de dioxid de carbon din locuinte. Termostatul ambiental previne deteriorarea interioarelor eliminand excesul de umiditate.

Avantajele unui termostat programabil

Avantajele unui termostat ambiental programabil

Un termostat programabil va reusi sa ofere confortul utilizatorului mentinand temperatura dorita in functie de setarile acestuia pentru diverse perioade de timp. Astfel acesta va obtine numeroase beneficii: consumul mult redus de gaz, un numar mult mai mic de porniri a centralei, deci si o durata de viata mai mare a ei.

Un avantaj in plus este acela ca se realizeaza tot timpul temperaturile optime fiecarui tip de activitati casnice in functie de perioada zilei. Cand nu este nimeni acasa cronotermostatul se va seta pe o temperatura mica astfel incit centrala poate sa nici nu porneasca o perioada de cateva ore. Acelasi lucru, dar in sens invers, se intampla atunci cand casa este populata. Toate termostatele de ambient pot fi setate pentru fiecare zi a saptaminii, neexistand problema ca sambata sau duminica sa ramaneti fara caldura precum in zilele in care ati plecat la munca.

Avantajele unui termostat ambiental smart

Din dorinta de a duce un trai cat mai confortabil ne adaptam in permanenta la tot ce apare nou pe piata. Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste obtinerea confortul termic in perioadele reci. Cu ajutorul unui termostat ambiental smart vom fi siguri ca vom obtine rapid si economic cel mai bun confort. Chiar daca investitia este mai mare avantajele sunt pe masura..

Un dispozitiv smart ne ajuta sa mentinem, sa reglam si ca controlam valorile de temperatura din locuinta atat pe timp de zi, cat si noaptea. Avantajul este ca poate fi controlat de la distanta prin internet. Astfel, daca esti plecat la munca pana seara si cand te intorci iti doresti sa gasesti locuinta primitoare si calduroasa, poti sa rezolvi aceasta problema cu ajutorul unei aplicatii ce o poti instala pe laptop, tableta sau telefon, care sa dispuna insa si de conexiune la internet.

Avantajele unui termostat ambiental smart
Jadcom
Produse recomandate