Utilizăm modulele cookie pentru a-ți îmbunătăți experiența. Pentru a respecta noua directivă privind confidențialitatea în mediul electronic, trebuie să vă solicităm acordul dvs. de a seta cookie-urile. Detalii.
Realizăm instalații complete de încălzire în pardoseală. Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri
Încălzirea în pardoseală. Informații generale
Încălzirea în pardoseală este, în țara noastră, una dintre cele mai noi modalități de încălzire a încăperilor. Corpurile de încălzire se așază sub nivelul podelei, peste sapă și sub finisaj – parchet, gresie, piatră naturală.
Se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzirea este relativ uniformă, iar confortul termic este unul ridicat, însă instalarea acestui sistem presupune și câteva aspecte particulare, care îi pun în dificultate pe unii instalatori.
Fiind un sistem mai nou, majoritatea persoanelor au încă o mulțime de neclarități cu privire la utilizarea lui, începând de la cât de eficient este, până la eventuale accidente care se pot produce și care duc la pagube mult mai mari decât în cazul unui calorifer clasic.
Totodată, odată luată decizia instalării încălzirii în pardoseală trebuie să ținem cont de costurile inițiale (mai mari, dar amortizabile), cât și de cele pentru întreținere.
Cum funcționează încălzirea în pardoseală
Principiul de funcționare este unul foarte simplu – corpurile de încălzire, care pot fi electrice sau cu apă fierbinte, sunt așezate chiar sub nivelul podelei, iar căldură se propagă în toată încăperea de la nivelul podelei.
Sistemul acesta nu diferă foarte mult de cel clasic, ce utilizează calorifere, doar că el se amplasează în pardoseală. Confortul este unul crescut, deoarece punem piciorul pe podeaua caldă, iar senzația este mult mai plăcută.
Tipuri de încălzire în pardoseală
Încalzirea în pardoseală este de două tipuri, în funcție de principiul de funcționare. Putem alege, așadar, între:
- Încălzire electrică în pardoseală – în podea se instalează cabluri încălzitoare ;
- Încălzire pe bază de agent termic în pardoseală – este încălzirea cu apă, cu ajutorul unor țevi montate sub pardoseală, care preiau apa caldă a sistemului de încălzire centrală
Avantajele încălzirii în pardoseală
Încălzirea în pardoseală vine la pachet cu câteva avantaje incontestabile și care merită cu siguranță luate în calcul. Dintre ele merită amintite:
- Confortul termic oferit de încălzirea în pardoseală – Un astfel de sistem de încălzire oferă, pur și simplu, mai mult confort, deoarece în diminețile reci de iarnă, chiar și într-o casă încălzită este neplăcut să pui piciorul pe o placă de gresie rece. Senzația de căldură la nivelul tălpilor este una foarte plăcută.
- Economie de energie obținută cu încălzirea în pardoseală – Instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală duce la o economie de 15% în comparație cu sistemul de încălzire cu clasicele calorifere. Dacă se alege și o centrală termică în condensare sau pompă de căldură, economiile sunt și mai mari.
- Calitatea aerului crescută datorită încălzirii în pardoseală – deoarece mișcarea aerului în cameră este mult redusă, iar praful din atmosferă nu este încălzit/ars de suprafața fierbinte a caloriferului.
- Economie de spațiu datorită încălzirii în pardoseală – Sistemul de încălzire în podea nu implică radiatoare ce ocupă spațiu prețios în încăpere. În plus, nici nu vei mai vedea inesteticele calorifere în cameră.
- Fiabilitate crescută, în special pentru încălzirea electrică în pardoseală – Pentru că sistemul este protejat de sapă, fiabilitatea lui este mai ridicată. Spre deosebite de calorifer, acest sistem nu este supus factorilor de mediu – șocuri, de pildă.
- Eficiența crescută a încălzirii în pardoseală în spațiile foarte înalte – În camerele înalte este mai util un astfel de sistem, deoarece în cazul sistemelor clasice căldura se ridică, iar confortul termic scade. Cu încălzirea în pardoseală nu există această problemă, deoarece căldura se păstrează la nivelul podelei.
Dezavantajele încălzirii în pardoseală
Încălzirea în pardoseală are și unele dezavantaje de care trebuie să fim conștienți atunci când o alegem. Înainte să facem orice alegere de acest tip este recomandat să punem în balanță argumentele pro și contra și să luăm o decizie pliată pe nevoile noastre. Dintre dezavantajele pe care le implică utilizarea unui astfel de sistem trebuie avute în vedere:
- Încălzirea lentă a spațiului – Spre deosebire de sistemul clasic, cel cu încălzire în podea necesită mai mult timp pentru încălzirea întregului spațiu. Căldura trebuie să trecă de sapă și de finisaje, astfel încât va dura mai mult până se va încălzi toată camera.
- Costurile de instalare – Instalarea sistemului de încălzire în pardoseală este, fără doar și poate, mai greoaie decât în cazul sistemului clasic. Mai mult decât atât, ea necesită și expertiza unor specialiști, care de multe ori au tarife mai ridicate față de majoritatea instalatorilor.
- Costuri crescute de reparație – Defecțiunile nu apar des, însă atunci când apar, implică mai multe cheltuieli și deranj decât defecțiunile de la sistemele clasice. Practic, în cazul în care se defectează caloriferul și nu mai încălzește bine, el se repară sau se schimbă relativ ușor, dar dacă se întâmplă ceva cu sistemul de încălzire în pardoseală, trebuie să îndepărtăm finisajele și sapa și apoi să reparăm problemele. Desigur că și cheltuielile sunt, în acest caz, mai mari.
- Grijă sporită în alegerea mobilierului – Pentru încălzirea în pardoseală este recomandat mobilierul cu picioare, care să nu blocheze căldura. Mai ales pentru corpurile de mobilier mari, precum cele de bucătărie de exemplu, acest aspect este extrem de important. Este recomandat să discuți acest aspect cu persoanele care se vor ocupă de instalarea sistemului de încălzire. Acestea ar putea veni și cu alte soluti pentru a limita pierderile de căldură – ocolirea spațiilor în care va fi amplasat mobilierul, de pildă.
- Ridicarea planșeului în cazul locuințelor deja construite – Dacă decizia cu privire la instalarea sistemului de încălzire se ia după ce a fost finalizată construcția, planșeul se va ridica odată cu turnarea șapei, fapt ce va face camera mai puțin înaltă.
Unde se poate monta încălzirea în pardoseală
Încălzirea în pardoseală nu are atât de multe impedimente. Totuși, într-un bloc de locuințe vechi, ridică mai multe dificultăți.
În blocurile vechi, de pildă, nu poate fi instalat un sistem de încălzire electric în pardoseală, deoarece nu există un sistem electric suficient de puternic.
Se pot lua în considerare, în schimb:
- Montarea unei instalații de încălzire în pardoseală într-o casă aflată în construcție – este și cea mai ușor de realizat, deoarece se ia încă din faza de proiect în considerare sistemul de încălzire
- Montarea unei instalații de încălzire în pardoseală într-o casă deja construită – nu ridică probleme, dar presupune ridicarea planșeului
- Montarea unei instalații de încălzire în pardoseală la bloc – este posibilă, dar construcția ar trebui să fie una nouă. Și în acest caz trebuie să avem în vedere ridicarea planșeului, inevitabilă când instalăm sistemul de încălzire în podea.
- Montarea unei instalații de încălzire în pardoseală în spații publice sau industriale – este chiar recomandată, dar, la fel că și în celelalte cazuri, este de preferat să se ia în considerare încă din stadiul de construcție.
Cât costă instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală
Prețul instalării unui sistem de încălzire în pardoseală depinde de mai multe aspecte și diferă în funcție de materiale, sistemul ales, echipa cu care lucrezi. În medie, prețul orientativ care include placă cu nuturi, bandă perimetrală, țeavă, casete, distribuitori cu debitmetre, aditiv șapa și manopreră montaj este de 30-40 de euro/mp.
Etapele montării unui sistem de încălzire în pardoseală
Încălzirea în pardoseală se instalează doar de către specialiști. Este o operațiune cu o dificultate ridicată, pentru realizarea căreia este nevoie de cunoștințe temeinice. Dacă radiatorul poate fi schimbat și de o persoană cu informații minimale despre instalații, în cazul încălzirii în podea discutăm despre o lucrare complexă, pentru care este nevoie de experți.
Etapele montării încălzirii în podea încep cu alegerea tipului de încălzire potrivit (electric sau pe agent termic) și a pardoselii, apoi se trece la lucrarea propriu-zisă, care cuprinde următorii pași:
- Alegerea locației pentru ansamblul distribuitor/colector – acest ansamblu este, practic, centru de comandă a sistemului de încălzire. Din el se reglează debitul, temperatura etc.
- Delimitarea zonelor încălzite și neîncălzite ale pardoselii – sistemul nu va încălzi toată podeaua, se pot alege zone care să rămână neîncălzite (locurile pe care va fi amplasat mobilierul greu, de pildă).
- Dimensionarea corectă a volumului de materiale – se ia în calcul suprafața totală, cât și zonele neîncălzite și se face un calcul în legătură cu necesarul de materiale.
- Pregătirea suprafeței pe care se montează încălzirea în pardoseală – suprafața trebuie să fie curată și netedă.
- Montarea benzilor de dilatație de-a lungul pereților – Scopul acestora este să preia dilatarile șapei în momentul încălzirii, astfel încât să se evite apariția crăpăturilor.
- Montarea plăcilor termoizolante – Ele trebuie montate pentru a limita pierderile de căldură prin podea.
- Montarea țevilor de apă și conectarea lor la distribuitor – este instalarea sistemului de încălzire propriu-zis.
- Turnarea șapei – Șapa de beton se toarnă peste sistemul de încălzire și are și un rol de protecție. Se folosește un tip special de șapă pentru încălzirea în pardoseală.
- Montarea pardoselii – este pasul final și momentul în care aplicăm finisajele.
Ce tip de pardoseală alegem pentru sistemul de încălzire prin podea
Cu siguranță te întrebi ce tip de pardoseală se potrivește cel mai bine la încălzirea în podea, însă realitatea este că ai libertate totală în ceea ce privește finisajele. Producătorii de finisaje au dezvoltate soluții potrivite pentru acest tip de încălzire, astfel încât ai o mulțime de opțiuni în privința materialului pentru pardoseală.
Parchetul este o alegere excelență. Totodată, gresia și piatră naturală sunt variante viabile, potrivite pentru un astfel de sistem de încălzire. Regula după care trebuie să te ghidezi este să utilizezi materiale bune conducătoare de căldură, însă pentru cei mai mulți dintre noi contează mult și aspectul, nu doar calitățile fizice ale materialului.
Nu trebuie, totuși, să uităm că diferența de transfer termic între gresie sau piatră naturală este de 4 ori mai mare decât transferul termic la un parchet laminat cu o grosime de 7 mm, de pildă. În același timp, însă, este știut faptul că adesea avem în locuință ambele tipuri de finisaje – gresie sau piatră naturală în bucătărie și baie și parchet în dormitoare – și ne asumăm diferența de temperatură dintre aceste încăperi.
Alegerea tipului de încălzire potrivit pentru nevoile tale
Alegerea aceasta este între două opțiuni – încălzirea cu agent termic (apă) sau încălzirea electrică, fiecare dintre ele venind cu anumite avantaje și dezavantaje.
Încălzirea electrică în pardoseală este mai ușor de instalat, pentru că se conectează direct la instalația electrică și se pretează mai bine la bloc. Consumul este de circa 3 – 4 Wh pe metru pătrat, iar costul inițial este ușor mai mare decât în cazul sistemului cu apă.
Încălzirea în pardoseală cu agent termic (apă/antigel) este puțin mai dificilă, iar podeaua se încălzește mai greu decât în cazul sistemului electric. Totodată, necesită o pompă și un controler de circuit către centrală. Consumul este mai mic, la fel și costul de instalare.
Deoarece nu există componente electrice expuse in pardoseală, sistemele de încălzire cu apa sunt considerate mai sigure decât cele electrice. Acest lucru le face o opțiune preferabila mai ales pentru zone cu risc ridicat de umezeală.
Secretele unui sistem de încălzire în pardoseală eficient
Odată ce optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală, trebuie să ai în vedere câteva aspecte ce țin de eficiența lui.
Un prim factor de care trebuie să ții cont este izolația. Pentru un consum redus și un confort termic ridicat, izolația atât la nivelul pereților, cât mai ales la nivelul podelei este esențială, pentru a reduce pierderile de căldură.
În cazul podelei se pot aplică, la fel că și la pereți, plăci de polistiren. Podeaua și pereții nu sunt singurele zone prin care se poate pierde căldura, așa că trebuie luată în calcul și izolarea podului și a mansardei.
Amplasarea corectă a termostatului este un alt factor important și de care trebuie să ții cont atât în cazul încălzirii în pardoseală, cât și în cazul încălzirii clasice.
SFAT PRACTIC: Amplasează termostatul în cea mai răcoroasă încăpere, la circa 1,5 metri de podea sau poate chiar mai mult și ferit de razele soarelui, astfel încât să nu influențeze temperatura înregistrată.
Amplasarea senzorilor de pardoseală este și ea de avut în vedere și presupune montarea unor tuburi obturate la capăt la jumătatea distanței dintre două spire paralele consecutive de cablu încălzitor, în zone care nu vor fi acoperite ulterior de mobilier sau alte obiecte.
Este recomandat să ai circuite separate pentru fiecare cameră pentru a putea controla mai bine distribuția căldurii, dar și pentru a putea opri furnizarea căldurii într-o singură încăpere în cazul în care apar avarii.
Bine de știut!
- Podeaua nu se va încălzi întra-atât de mult încât să pună probleme în cazul în care pășim în picioarele goale pe ea. Așadar, nici în cazul în care copiii merg de-a bușilea prin casă nu există probleme
- Se pot folosi covoare, însă ele vor bloca într-o anumită măsură căldură, așa că este de preferat ca ele să fie de dimensiuni mici și să aibă mai mult un scop decorativ decât practic. De altfel, nici nu vei avea nevoie de covoare pentru confort termic, dacă ai încălzire în podea.
- Ce se întâmplă dacă se sparge o țeavă la sistemul de încălzire în podea? Răspunsul este simplu. În primul rând, șansele să se întâmple acest lucru sunt foarte mici, deoarece există șapa, care le protejează.
În al doilea rând, o astfel de avarie se repară doar la nivelul fisurii, deci nu va trebui înlocuit tot sistemul. Reparațiile trebuie făcute cu o firmă specializată, poate chiar una recomandată de producătorul sistemului. Îți poți da seama că se pierde agent termic, dacă observi un consum ridicat – cu siguranță nu vei vedea apa curgând șiroaie pe podea.
Când ai suspiciuni legate de asta, poți chema o echipă de instalatori care să verifice cu ajutorul unei camere cu termoviziune dacă există scăpări undeva.
În concluzie, încălzirea în pardoseală este, în mod cert, un sistem eficient de încălzire a locuințelor și unul sigur pe termen lung. Avantajele, după cum ai observat, sunt nenumărate, iar dacă bugetul și construcția îți permit instalarea ei, merită cu siguranță luată în calcul.
Știm că uneori deciziile și aspectele tehnice pentru instalarea echipamentelor de încălzire pot fi o reală provocare, de aceea iți punem la dispoziție cei mai buni profesioniști din domeniu și suntem deschiși întrebărilor tale.
Suntem o echipa de profesioniști în instalații, firma JADCOM fiind autorizată ISCIR încă din anul 2003 pentru instalații termice, montaj, service și verificări tehnice pentru centrale termice. Alege să faci instalația termică cu specialiștii JADCOM, asiguram vânzare-montaj-garanție-autorizare ISCIR. Dimensionarea radiatoarelor o facem gratuit
Cele peste 50000 de instalații termice și sanitare realizate și cele peste 60000 radiatoare vândute ne recomandă și suntem întotdeauna gata să îndeplinim sloganul firmei "Garanția confortului tău".
Oricând ai nevoie de suport și informații contactează echipa de profesioniști Jadcom pe formularul de contact, sau la numerele te telefon afișate pe site, disponibile și pe whatsapp, precum și pe adresa de email.