Utilizăm modulele cookie pentru a-ți îmbunătăți experiența. Pentru a respecta noua directivă privind confidențialitatea în mediul electronic, trebuie să vă solicităm acordul dvs. de a seta cookie-urile. Detalii.
Totul despre termostatele ambientale de cameră. Tipuri, avantaje și dezavantaje
Despre termostate ambientale de cameră
Termostatul ambiental de camera este un aparat care permite reglarea temperaturii furnizata de o centrala termica într-o încăpere. Numele dispozitivului vine din limba greaca unde „thermos” înseamnă încălzit, fierbinte iar „statos” – a menține, a seta, a regla.
Termostatul ambiental poate fi mecanic sau electronic, cu afișaj digital, poate fi wireless sau cu fir, poate fi neprogramabil, programabil sau inteligent - smart (recunoaște un tipar în programare și îl aplică).
Fiecare dintre aceste tipuri de termostat ambiental prezinta avantaje și dezavantaje, de exemplu cel mecanic are un ecart mai mare de temperatura, dar e mai ieftin, spre deosebire de cel electronic.
Termostatul ambiental cu fir se montează într-o camera pilot, la distanta de aproximativ 1,5 m de sol, departe de surse de căldura/ frig sau curent.
Cum funcționează un termostat ambiental
Termostatul ambiental este un dispozitiv sensibil la variațiile de temperatura din locuință. Acesta funcționează precum un întrerupător care pornește sau se oprește automat, în funcție de modificările termice din cameră. Cu ajutorul termostatului se realizează gestionarea automata a centralei. El va permite fixarea unui interval termic confortabil pentru utilizator. În momentul în care temperatura din camera va scădea sub valoarea setată termostatul ambiental va dicta pornirea centralei termice reușind astfel să mențină o temperatură constantă.
În funcție de tipul termostatului acesta poate veni cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de funcționare a instalației de încălzire. Astfel, utilizatorii care nu sunt acasă în anumite intervale ale zilei nu vor consuma resurse și vor face reduceri la facturi.
Caracteristicile unui termostat ambiental
Pentru a alege cel mai potrivit termostat pentru un anumit perimetru trebuie sa cunoaștem bine caracteristicile acestuia. De exemplu, pentru centralele pe gaze se poate achiziționa aproape orice tip de termostat. Situația se schimba însă când vorbim despre centrale pe lemne. Aici soluția potrivita ar fi un termostat bimetal cu imersie sau unul cu sondă.
Caracteristicile pe care le vom urmări în alegerea unui termostat ambiental performant sunt histerezis, sensibilitatea și alimentarea. Histerezis reprezintă diferența de temperatura dintre ceea ambientala și cea setata pe dispozitiv. Daca diferența este mai mica de 2 grade Celsius între cele două, iar sistemul de încălzire va porni, înseamnă ca termostatul ambiental este unul eficient.
Cea de-a doua caracteristica este sensibilitatea. Aceasta ne arată acuratețea termostatului sau pasul de măsură al acestuia. Cele mai multe termostate au un pas de reglare de 1 grad Celsius dar se găsesc și unele mai sensibile cu pas de jumătate de grad sau mai puțin la cele electronice.
În ceea ce privește modul de alimentare avem trei tipuri de termostate ambientale, unul care se alimentează la priză, altul care funcționează cu ajutorul unor baterii și cele care se alimentează direct din centrală prin intermediul cablului de date.
Tipuri de termostate ambientale
Evoluția tehnologiei și-a pus amprenta și asupra sistemelor de încălzire a locuințelor și, mai ales, asupra accesoriilor acestora, cum este și cazul termostatului ambiental. Tocmai de aceea, în prezent, pe piață există numeroase tipuri și modele de termostat ambient.
Pentru început, acestea pot fi împărțite în două mari categorii, termostat ambiental cu fir sau wireless. De asemenea, acestea mai pot fi și mecanice sau electronice, programabile sau neprogramabile, cu afișaj electronic sau inteligente.
Principalele tipuri de termostat ambiental pe care oamenii le pot alege sunt:
Termostat ambiental electromecanic
Acest tip de termostat ambiental este cel mai ieftin de pe piață, fiind totodată foarte simplu de folosit. Prin simpla rotire a unui buton, oamenii pot alege temperatura dorită sau chiar să pornească și să oprească termostatul.
Principalul dezavantaj al acestuia este că nu va putea controla foarte eficient centrala termică, aceasta funcționând chiar și când nu este necesar.
Termostat ambiental electronic
Termostatul electronic este mai performant, acesta prezentând mai multe funcții printre care:
- de la setarea temperaturii dorite;
- programarea acestora pentru a porni centrala;
- posibilitatea de a seta intervalul orar în care să funcționeze.
Astfel centrala nu va mai funcționa în momentele în care temperatura este cea optimă, iar consumul acesteia poate fi controlat.
Aceste termostate pot fi atât cu fir, cât și wireless, iar prețul este unul accesibil, motiv pentru care sunt unele dintre cele mai populare din domeniu.
Termostat ambient inteligent
Un tip de termostat relativ nou pe piață este cel smart. Implementarea de soluții smart în locuință a luat amploare, datorită influenței puternice pe care o are internetul în viața oamenilor moderni și a posibilității de control de la distanță. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor astfel de dispozitive pentru a permite setarea temperaturii ambientale dorite de la distanță.
Termostatul smart folosește radiofrecvența pentru a putea controla centrala termică, acesta fiind conectat la rețeaua de internet de acasă. Astfel, oamenii pot porni și opri centrala în orice moment își doresc, de la distanță. Dar pot de asemenea să seteze temperatura astfel încât în momentul în care ajung acasă, temperatura să fie cea dorită.
Deși cel mai folosit tip de termostat ambiental este cel electronic, termostatul inteligent câștigă tot mai mult teren în ceea ce privește interesul românilor pentru acest gen de dispozitive. Acest lucru se datorează, în principal, creșterii numărului de case smart din țară – ce se menține pe un trend ascendent – și libertății pe care o oferă în utilizare.
Termostate electromecanice
Varianta de termostat electromecanic este de departe cea mai simplă de utilizat. Un termostat mecanic are doar opțiunea pornit/oprit, ce se poate modifica prin simpla rotire a butonului. Este cel mai ieftin și are marele avantaj ca se manevrează extrem de facil. Este potrivit pentru cei care petrec mult timp acasă deoarece nu permite stabilirea intervalelor de funcționare. Un dezavantaj major este că atunci când este pornit centrala va funcționa chiar și atunci când nu este necesar.
Termostate electronice
Dacă decideți să optați pentru un termostat electronic veți sta mai liniștiți în ceea ce privește consumul de gaze. Aceste modele sunt mai avansate față de termostatele mecanice principiul lor de funcționare bazând-se pe oscilația unor parametri electrici, care dictează temperatura la care centrala va începe sa funcționeze in funcție de fluctuațiile de temperatura ale ambientului. Termostatele electronice se pot găsi și în variantele programabile, cu sau fără fir, care permit atât reglarea temperaturii, dar și a intervalului orar de funcționare.
Termostate programabile
Printre cele mai moderne tipuri de termostate sunt cele programabile, dotate cu un display LCD. Prin intermediul acestuia îl vom putea seta facil alegând cele mai potrivite opțiuni în funcție de stilul nostru de viată. Meniul este simplu și intuitiv. Acest tip de termostate se găsesc pe piață sub denumirea de cronotermostate deoarece principala lor caracteristică este că permit reglarea temperaturilor în funcție de intervalul orar zilnic sau de zilele săptămânii. Ele dispun de programe multiple care sa ne ajute să obținem confortul dorit în orice perioadă a săptămânii.
Termostate inteligente smart
Cea mai nouă generație de termostate programabile sunt modelele wireless. Acestea permit configurarea temperaturilor de la distanta, prin intermediul WiFi. Termostatul își va primi comenzile prin internet, cu ajutorul tabletei sau smartphone-ului, fără intermediul cablurilor de alimentare la rețea. Pentru cei pasionați de tehnologie acest termostat wireless va permite pornirea centralei în cel mai potrivit moment. Dacă sunteți la muncă și doriți să găsiți un mediu plăcut acasă, veți regla temperatura prin intermediul unei aplicații instalate pe telefon iar atunci când veți ajunge în căminul dumneavoastră atmosfera va fi una perfectă.
Alegerea termostatului potrivit
Alegerea termostatului ambiental potrivit se face în funcție de stilul de viată al utilizatorului. Cei interesați să-si eficientizeze sistemele de încălzire, vor opta în favoarea unei versiuni care sa le satisfacă pe deplin nevoile. Daca un membru al familiei este mai tot timpul prezent în interiorul căminului se poate alege un termostat mecanic sau unul electronic care poate fi manevrat manual ori de cate ori este nevoie. Pe de alta parte, cei pasionați de cele mai moderne dispozitive vor alege întotdeauna un termostat ambiental programabil. Acestea permit obținerea unui confort termic major.
Cum se montează termostatul ambiental
După ce am ales un anumit tip de termostat care sa ne ajute sa reglam temperatura din locuința vom purcede la montarea acestuia. Termostatul vine întotdeauna cu o serie de instrucțiuni de montare. Acestea ne vor explica pas cu pas ce trebuie făcut pentru a-l face să funcționeze în cele mai bune condiții.
Un prim pas important este acela de a verifica tensiunea termostatului. Aceasta trebuie sa fie la fel ca tensiunea centralei. Apoi se oprește alimentarea electrica de la tabloul de siguranța pentru a lucra in completa siguranța. Daca se va înlocui un termostat vechi vom avea grija ca după scoaterea panoului frontal al acestuia sa etichetam firele si bornele la care au fost legate. Daca dimensiunea termostatului nou permite montarea in locul celui vechi se vor da doar găuri noi pentru prinderea acestuia. Dacă termostatul este alimentat cu acumulatori se vor introduce bateriile potrivite. Apoi se leagă firele la noul termostat corespunzător instrucțiunilor de montaj si se pornește din nou energia electrica.
Poziționarea termostatului în locuință
Poziționarea termostatului ambiental în locuință depinde în primul rând de suprafața acesteia. Pentru ca instalația de încălzire sa funcționeze corect termostatul se va monta într-o încăpere-etalon. Aceasta va fi aleasa cu mare atenție deoarece de valoarea reglata a temperaturii în încăperea etalon va depinde și temperatura dorita în celelalte încăperi ale casei. Se recomanda montarea unui termostat ambiental în locuințe cu o suprafața de pana la 80 mp. Daca casa are o suprafața mare este greu de găsit o camera-pilot care sa dicteze temperatura pentru întreaga locuința. Iată de ce, în astfel de cazuri, se ajunge la disfuncționalități ale instalației de încălzire și la scăderea confortului climatic..
Pentru a funcționa eficient un termostat trebuie montat la o înălțime de 1,5 m pe peretele încăperii. El trebuie amplasat astfel încât sa fie în zona de circulație naturala a aerului, pe peretele opus celui pe care este montat caloriferul, și să nu fie influențat în niciun mod de curent sau alte surse de căldură.
De ce este util un termostat ambiental
Termostatul este utilizat pentru beneficiile imediate (confort, căldură la momentul ales) și potențialele economii. El setează programe de temperatură pentru intervale mari de timp sau are program pentru noapte și un program pentru zi. Astfel se va consuma o cantitate mai mica de gaz.
Cu ajutorul termostatului putem alege sa avem o temperatura constanta în locuința. Având în vedere ca pentru fiecare grad în plus, costul cu încălzirea poate sa crească cu pana la 6%, acest dispozitiv ne va ajuta sa facem economii substanțiale.
El ne permite sa putem seta perioada de timp în care centrala să funcționeze la o temperatura mai ridicată, de exemplu seara, când te întorci de la serviciu, sau în zilele de weekend, când stai toata ziua în casa. De asemenea el ne permite sa oprim funcționare centralei în situațiile în care suntem plecați.
Așadar, montarea unui termostat de ambient conectat la centrala termica, asigura îmbunătățirea climatului locuinței precum și economisirea energiei cu investiții minime. De asemenea, el va avea o influenta majora asupra sănătății lucru dictat de climatul încăperilor impreuna cu conținutul de dioxid de carbon din locuințe. Termostatul ambiental previne deteriorarea interioarelor eliminând excesul de umiditate.
Avantajele unui termostat ambiental programabil
Un termostat programabil va reuși sa ofere confortul utilizatorului menținând temperatura dorita în funcție de setările acestuia pentru diverse perioade de timp. Astfel acesta va obține numeroase beneficii: consumul mult redus de gaz, un număr mult mai mic de porniri a centralei, deci și o durata de viată mai mare a ei.
Un avantaj în plus este acela ca se realizează tot timpul temperaturile optime fiecărui tip de activități casnice în funcție de perioada zilei. Când nu este nimeni acasă cronotermostatul se va seta pe o temperatura mica astfel incit centrala poate sa nici nu pornească o perioada de cateva ore. Același lucru, dar în sens invers, se întâmpla atunci când casa este populata. Toate termostatele de ambient pot fi setate pentru fiecare zi a săptămânii, neexistând problema ca sâmbătă sau duminica sa rămâneți fără căldura precum în zilele în care ați plecat la munca.
Avantajele unui termostat ambiental smart
Din dorința de a duce un trai cat mai confortabil ne adaptam în permanenta la tot ce apare nou pe piața. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește obținerea confortul termic în perioadele reci. Cu ajutorul unui termostat ambiental smart vom fi siguri ca vom obține rapid și economic cel mai bun confort. Chiar daca investiția este mai mare avantajele sunt pe măsura..
Un dispozitiv smart ne ajuta sa menținem, sa reglam și ca controlam valorile de temperatura din locuința atât pe timp de zi, cat și noaptea. Avantajul este ca poate fi controlat de la distanta prin internet. Astfel, daca ești plecat la munca pana seara și când te întorci iți dorești sa găsești locuința primitoare și călduroasa, poți sa rezolvi aceasta problema cu ajutorul unei aplicații ce o poți instala pe laptop, tableta sau telefon, care sa dispună însă și de conexiune la internet.
Știm că uneori deciziile și aspectele tehnice pentru instalarea echipamentelor de încălzire pot fi o reală provocare, de aceea iți punem la dispoziție cei mai buni profesioniști din domeniu și suntem deschiși întrebărilor tale.
Suntem o echipa de profesioniști în instalații, firma JADCOM fiind autorizată ISCIR încă din anul 2003 pentru instalații termice, montaj, service și verificări tehnice pentru centrale termice. Alege să faci instalația termică cu specialiștii JADCOM, asiguram vânzare-montaj-garanție-autorizare ISCIR. Dimensionarea radiatoarelor o facem gratuit
Cele peste 50000 de instalații termice și sanitare realizate și cele peste 60000 radiatoare vândute ne recomandă și suntem întotdeauna gata să îndeplinim sloganul firmei "Garanția confortului tău".
Oricând ai nevoie de suport și informații contactează echipa de profesioniști Jadcom pe formularul de contact, sau la numerele te telefon afișate pe site, disponibile și pe whatsapp, precum și pe adresa de email.